Kodėl svarbu šeimoje kuo dažniau valgyti visiems kartu

Ar dažnai jūsų šeimoje susėdama kartu prie stalo papietauti ar pavakarieniauti, neskaitant švenčių? Jums išties labai pasisekė, jei tai pavyksta padaryti bent keletą kartų per savaitę. Pastebima, kad vis daugėja šeimų, kuriose visi nariai prie bendro stalo pavalgyti ir pabendrauti susitinka itin retai. Užsiėmę ne tik tėvai – dažnai ir vaiko dienotvarkė kupina popamokinių veiklų. Ar kada nors pagalvojote apie tai, ko netenkame nesusėsdami prie bendro stalo?

Išsivysčiusiose šalyse ne taip jau dažnai pasitaiko šeimų, kuriose visi bendrai ūkininkautų, kartu grotų muzikiniais instrumentais ar leistų vakarus su rankdarbiais rankose, tad bendri šeimos valgymai lieka vienu patikimiausių būdų šeimoms susirinkti draugėn tuo pačiu metu ir sužinoti, kaip kuriam sekasi.

Psichologai jau seniai pastebėjo, kad bendri šeimos pietūs ar vakarienė bent keturis kartus per savaitę turi nemažai teigiamos įtakos vaikų brandai. Bendri šeimos valgymai lemia mažesnę vaikų nutukimo ir valgymo sutrikimų riziką, mažesnį polinkį piktnaudžiauti alkoholiu ar narkotinėmis medžiagomis ir didesnę tikimybę sėkmingai baigti mokyklą. Kai kurie šeimos terapeutai pripažįsta, kad yra šeimų, kurioms pas juos visai nereikėtų lankytis, jei jie dažniau kartu valgytų prie vieno stalo. Bendri pietūs ar vakarienė – tai maistas ne tik kūnui, bet ir dvasiai.

Bendravimo nauda

Bendri šeimos valgymai – nuostabi galimybė pabendrauti. Ypač jeigu jūsų šeimoje visi esate labai užimti, tačiau atrandate laiko bendriems pietums ar vakarienėms, tai puikiausias metas pabendrauti, kai dėmesio neblaško išmanieji telefonai, televizorius ar kompiuteris.

Įtraukdami vaikus į bendrą pokalbį, mokote juos klausyti ir suteikiate jiems progą pasisakyti, išreikšti savo nuomonę ir jausmus, būti lygiaverčiais pokalbio dalyviais. Pokalbiai prie bendro stalo turtina vaikų žodyną, be to, vaikai, kaip ir visi šeimos nariai, gali pasidalinti savo dienos įspūdžiais ir tuo, ką naujo sužinojo ar išmoko.

Keli patarimai pokalbiams prie bendro šeimos stalo:

padrąsinkite vaikus papasakoti, kaip jie praleido dieną, pasidomėkite, kaip jiems sekėsi, kaip jie jautėsi;

aptarkite pasaulio naujienas, pasirinkdami įvykius, tinkamus jūsų vaikų amžiui;

leiskite pasisakyti visiems šeimos nariams, aktyviai klausykite – jūsų vaikai ims pavyzdį iš jūsų;

nenuvertinkite savo vaikų gebėjimo palaikyti pokalbį.

Nauda vaiko raidai

Saugumo ir bendrumo jausmas valgant šeimai kartu prisideda prie sveikos vaikų emocinės raidos. Reguliarūs šeimos pietūs ir vakarienės daro teigiamą įįtaką vaikų  vertybėms, stiprina motyvacijos jausmą ir pasitikėjimą savimi.

Vaikai, kurių šeimose įprasta visiems kartu susėsti prie bendro stalo, geriau suvokia, pripažįsta ir vadovaujasi tėvų autoritetu bei bendražmogiškosiomis vertybėmis. Tokie vaikai mažiau linkę į nusikaltimus bei rečiau serga psichikos sutrikimais.

Keli patarimai bendrų šeimos pietų ar vakarienių kokybei užtikrinti:

valgydami išjunkite televizorių, radiją, mobiliuosius telefonus ir kitus dėmesį blaškančius įrenginius;

stenkitės susėsti prie bendro šeimos stalo bent keturis ar penkis kartus per savaitę;
tai mažosios jūsų šeimos šventės – mėgaukitės jomis;

skirkite apie valandą bendrai valgyti, bendrauti ir kartu tvarkyti stalą bei indus.

Mitybos nauda

Visai šeimai valgant kartu, veik nepastebimai išauga galimybės visiems maitintis sveikiau, vaikai įgauna sveikos mitybos įgūdžių, kurių dažniausiai laikosi ne tik namuose. Įvairūs tyrimai rodo, kad, visai šeimai valgant kartu, pastebimai padidėja suvartojamų vaisų ir daržovių kiekis; kartu valgančios šeimos daug rečiau renkasi greitąjį maistą ar nesveikus užkandžius, gazuotus gėrimus; bendrų šeimos valgymų dažnumas tiesiogiai susijęs su padidėjusiu visų šeimos narių su maistu gaunamo kalcio, baltymų ir vitaminų kiekiu.

Keli patarimai bendriems valgymams:

gaminkite maistą visi kartu arba pasiskirstykite dienomis;

kai tik turite tam laiko – eksperimentuokite virtuvėje;

pamėgtus šeimos receptus atnaujinkite, pakeisdami kai kurias sudedamąsias dalis sveikesnėmis alternatyvomis;

stenkitės reguliariai pagaminti tai, ką labiausiai mėgsta vis kitas šeimos narys;
neverskite vaikų valgyti to, ko jie nemėgsta.

Pagal solutionsforyourlife.ufl.edu  

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode